Inspirerende nieuwbouw brede school Ibisdreef Utrecht

De brede school aan de Ibisdreef maakt een fraai gebaar naar de omliggende straten en het park. Deze brede school verbindt dan ook de culturele diversiteit van de wijk Overvecht. In nauw overleg met de gebruikers heeft SVP architectuur en stedenbouw het ontwerp gemaakt.

In het gebouw bevinden zich twee scholen met peuteropvang. Gezamenlijk hebben ze een ouderlokaal, een grote crearuimte en een sportzaal. Beide scholen hebben ieder hun eigen onderwijsvisie die terugkomt in de indeling; het openbaar onderwijs heeft telkens een combinatie van twee lokalen aan een leerplein; de katholieke school wilde één grote centrale ruimte op de verdieping, waar kinderen uit de midden- en bovenbouw onder begeleiding zelfstandig kunnen werken. Ook hier is nog voldoende ruimte nabij de lokalen. In het gebouw zijn weinig gangen en veel verschillende plekken.

In intensief overleg met de schoolteams zijn de kleuren en materialen gekozen. Eén school heeft de natuur als thema gekozen en dat komt terug in de groene kleuren en bosachtige graphics op de muur. De andere school koos voor diversiteit en verschillende nationaliteiten als thema. In dit deel van het gebouw zie je uitvergrote kruiden en wereldkaarten op de wanden.

Aan de buitenzijde is het gebouw een metselwerk sculptuur die zich als een parel toont ten opzichte van de jaren 60 architectuur eromheen. Het gebouw zet zich niet af, maar voegt juist kwaliteit toe aan de omgeving. Het is een gebouw dat verbindt zowel in architectuur als in sociale samenhang.

Lees het volledige artikel in de online editie van Schooldomein.