Het 4e Gymnasium winnaar van de publieksprijs Nederlandse Bouwprijs 2017

Het 4e Gymnasium heeft gisteravond bij de uitreiking van de Nederlandse Bouwprijs 2017 de publieksprijs gewonnen. De eerste energieneutrale middelbare school in Amsterdam, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, heeft het merendeel van de 900 uitgebrachte stemmen verworven. Naast de overtuigende winst van de publieksstemming was ook de jury lovend over de hoge ambities ten aanzien van het energieneutrale karakter van het gebouw en karakteriseert de school in het juryrapport als ‘een voorbeeld van de nieuwe generatie onderwijsgebouwen’.

Het 4e Gymnasium gaat mee in de duurzame ambitie van de Houthavens, het voormalige industriële gebied dat tot het eerste energieneutrale stadsdeel van Amsterdam wordt getransformeerd. De school biedt naast de kwaliteiten van een modern Gymnasium bijzondere faciliteiten voor kunstzinnige- en culturele vormgeving voor 800 leerlingen. Zo zijn er buiten de reguliere leslokalen om ateliers, een filmzaal, een theater en laboratoria aanwezig.

Herkenbaar en verbindend
De gevel van het nieuwe schoolgebouw heeft een herkenbaar karakter door de geel-, oranje- en roodkleurige korrels, omgeven door een zonwerend houten kader. In een deel van de voorgevel is interactieve led-verlichting opgenomen die door de leerlingen kan worden geprogrammeerd voor teksten of filmpjes. De bovenste verdieping maakt door de aluminium invulling een zichtbaar onderscheid tussen de leer- en werkruimten en het sportzalencomplex op de bovenste verdieping. De jury spreekt in het bijzonder over de opvallende separate ingang voor het sportzalencomplex, waar buurtbewoners en sportverenigingen buiten schooltijden gebruik van mogen maken. Dit markeert de functie van de school als herkenbare en verbindende factor van het nieuwe stadsdeel.

Educatie en duurzaamheid
Het schoolgebouw kent een uiterst efficiënte energiehuishouding door een warmte/koude installatie die is aangesloten op de stadsverwaming, daarnaast worden hoogwaardig drievoudig glas en zonnepanelen toegepast. Het gebruik van natuurlijk daglicht en intelligente ventilatie optimaliseert een gezond binnenklimaat waardoor het schoolgebouw is ontworpen volgens het Frisse school principe. De jury is complimenteus over deze duurzaamheidsaspecten: ‘Men is erin geslaagd een school te realiseren die uitnodigend werkt voor leerlingen die aan hun toekomst werken.’

In Schooldomein 1 van deze jaargang stond een uitgebreid artikel over het 4e Gymnasium. Bij de ontwikkeling van de prijswinnende school waren ook de Schooldomein-partners bbn adviseurs (bouwkosten) en Vanerum (inrichting meubilair en audiovisueel) betrokken.

Project details
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
Gebruiker: Esprit Scholengroep / Het 4e Gymnasium
Locatie: Archangelweg 4, Amsterdam
Programma: Zelfstandig gymnasium inclusief twee (ook door derden te gebruiken) gymzalen, inpandige fietsenstalling
Bruto vloeroppervlakte: 8.577 m² zelfstandig gymnasium, 1.057 m² fietsenstalling
Start ontwerp: November 2013
Start uitvoering: Februari 2015
Oplevering: Juni 2016
Project architecten: Paul de Ruiter & Noud Paes
Bouwkosten: bbn adviseurs
Inrichting meubilair en audiovisueel: Vanerum
Constructeur: Van Rossum
Installaties: Ingenieursburo Linssen
Bouwfysica: LBP sight
Project management: PMB gemeente Amsterdam
Aannemer: Dura Vermeer
W-installaties: Wolter en Dros
E-installaties: Croon

Over De Nederlandse Bouwprijs
Stichting De Nederlandse Bouwprijs kent sinds 1991 De Nederlandse Bouwprijs toe. De stichting reikt deze onafhankelijke prijs één keer in de twee jaar uit. Met het uitreiken van De Nederlandse Bouwprijs wil de stichting de kwaliteit en het onderscheidend vermogen van de bouw bevorderen én het veelzijdige bouwtalent in Nederland stimuleren. De jury heeft uit de 100 inzendingen in totaal 10 nominaties toegekend in de categorieën Gebouwen, Bouwmaterialen & -systemen, Civiele kunstwerken en in Talent met Toekomst.

Over Paul de Ruiter Architects
Paul de Ruiter Architects is trendsetter op het gebied van duurzame architectuur en is koploper in Nederland in het realiseren van energieneutrale gebouwen met een duurzaamheidcertificaat. De architectuur van Paul de Ruiter Architects levert niet alleen energie in technische, maar ook in menselijke zin. Waarden zoals gezondheid en productiviteit vormen samen met meetbare feiten zoals daglicht optimalisatie het uitgangspunt voor intelligente en duurzame gebouwen. Op deze manier ontwerpt Paul de Ruiter Architects gebouwen met een aangenaam binnenklimaat waarin inspiratie en connectiviteit tussen mensen centraal staan. Het portfolio van Paul de Ruiter Architects bestaat uit woningbouw, hotels, kantoren, onderwijsgebouwen, openbare gebouwen, laboratoria, theaters, en infrastructurele werken.

Foto: Sónia Arrepia