Gispen 100 jaar!

Op 4 september 2016 bestaat Gispen 100 jaar. Dat wordt gevierd met een jubileumboek en een aantal bijzondere tentoonstellingen en activiteiten. Diverse musea verlenen hun medewerking.

Ter gelegenheid van het eeuwfeest doet Gispen iets onkarakteristieks: stilstaan bij het verleden. Gispens blik is namelijk altijd gericht op de toekomst. Dat was al zo toen oprichter Willem Hendrik Gispen op 4 september 1916 een Rotterdamse smederij overnam. In relatief korte tijd maakte hij er een moderne metaalfabriek van. In Culemborg groeide de fabriek uit tot een innovatief bedrijf in werk-, leer-, zorg- en wooninrichtingen. Gispen viert zijn 100 jaar historie op verschillende manieren. Via de social media kanalen, www.gispen.nl en de Gispen nieuwsbrief (aanmelden via de site) zijn alle activiteiten en winacties rondom het jubileum te volgen.

Boek ‘Wij zijn Gispen’
Wie zijn de mensen achter Gispen? Van medewerkers, ontwerpers en toeleveranciers tot klanten en denkers die helpen bij de ontwikkeling van nieuwe ideeën, projecten en producten. Aan hun vakkennis en inzet dankt Gispen zijn succes. In het boek ‘Wij zijn Gispen’ komt een aantal van hen aan het woord. Samen vormen hun verhalen een mooie karakterschets van het bedrijf. Het eerste exemplaar wordt op 16 september tijdens een speciaal evenement overhandigd aan Burgemeester Aboutaleb.
Vanaf 17 september verkrijgbaar in de boekhandel voor € 29,95.

Museum Boijmans van Beuningen: expositie ‘Gispen Specials’
Met de expositie ‘Gispen Specials – De klant is koning’ concentreert Museum Boijmans Van Beuningen zich op de onbekende Gispen-ontwerpen. Het museum selecteerde ruim vijftig bijzondere en in kleine oplage gemaakte producten. Deze ontwerpen tonen de kwaliteit en de flexibiliteit van het bedrijf dat de Nederlandse vormgeving wereldberoemd maakte. In vrijwel alle gevallen kwamen de specials voort uit een specifieke vraag van een klant die uit het reguliere aanbod geen keuze kon maken.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus ‘Gispen Specials – De klant is koning’. Een handzaam boekje (224 pagina’s) met daarin een uitgebreid overzicht van alle specials. Verkrijgbaar voor € 11,95 bij de kassa en in de museumwinkel.
Looptijd tentoonstelling: 10 september 2016 tot en met 26 februari 2017.

Gispen-dag en -weekend in Rotterdam
Museum Boijmans van Beuningen organiseert samen met Het Nieuwe Instituut, Huis Sonneveld, Gispen en Stichting Gispen Collectie een aantal activiteiten:

Gispen dag (zondag 9 oktober)
Een interessant programma met diverse lezingen en rondleidingen. Zo kunnen bezoekers hun eigen Gispen-product laten beoordelen door een panel van deskundigen.

Gispen weekend (9 en 10 december)
Willem Hendrik Gispen werd geboren op 7 december 1890. Ter ere van zijn geboortedag staan we stil bij deze bijzondere ontwerper. Gispens eigen ‘stoelenprofessor’ Patrick Lems geeft twee lezingen over ‘Zitten door de eeuw heen’. Er zijn instaprondleidingen door de tentoonstelling Gispen Specials. En op vertoon van het Boijmans ticket krijgen bezoekers gratis toegang tot Huis Sonneveld en een rondleiding door de Waalse Kerk.

Voor alle informatie: www.boijmans.nl

Tentoonstelling ‘Lang leve Gispen, een leven lang Gispen’
Wat maakt Gispen bijzonder? Dat laat Museum Elisabeth Weeshuis in Culemborg zien met deze tentoonstelling. Zowel de sociale kant van het bedrijf zelf als de activiteiten die medewerkers samen ondernamen komen aan bod. Van kinderkampen tot een fotoclub. In 1955 stelde Gispen als een van de eerste bedrijven in Nederland een Ondernemingsraad in. In de jaren tachtig stelden trotse medewerkers de historische bedrijfscollectie en het -archief veilig. In de tentoonstelling zijn verhalen van (oud)-personeelsleden te beluisteren en uiteraard ook Gispen-meubelen te bewonderen.
Looptijd tentoonstelling: van 2 oktober 2016 tot met 2 april 2017

Theaterwandeling
Op 1 en 2 april 2017 organiseert het museum de theaterwandeling ‘De geest van Gispen’. De vijf scènes die worden opgevoerd in en om het Elisabeth Weeshuis Museum sluiten inhoudelijk aan bij het thema van de tentoonstelling.
Meer informatie op www.weeshuismuseum.nl

Over Gispen
Als ontwerper, producent en leverancier creëert Gispen optimale omgevingen die een positieve invloed hebben op mensen. De kernwaarden Duurzaam, Innovatie, Inspiratie en Design vormen daarbij al bijna 100 jaar het uitgangspunt. Een intensieve samenwerking met nationale en internationale ontwerpers, klanten, partners en leveranciers leidt tot de ontwikkeling en realisatie van innovatieve oplossingen voor werk-, leer-, zorg- en woonomgevingen waarin mensen het beste tot hun recht komen.
www.gispen.nl