Een cirkel van licht en kleur

Het licht in IKC de Spiegel in Zaandam is veelomvattend en veelzijdig. Spring architecten heeft aandacht voor de niet materiële effecten die de sfeer in haar nieuwe schoolgebouwen beïnvloeden.

Het daglicht valt door grote ronde koepels de ruimte in. De bolle armaturen ondersteunen dit licht of nemen het heft in handen als het donker wordt met kunstlicht. De cirkelvormige heldergroene vloer van het speellokaal kleurt de gehele ruimte. Bij een cirkel kan je niet in de hoek worden gezet. Geruststellend voor de kinderen, hopen wij.

Alleen de binnenkant van de cilindervormige daklichten in de centrale ruimte zijn blauw en het buitenlicht kleurt de rondgaande balustrade van de vide. De ruimtelijkheid van deze centrale hal krijgt door deze subtiele toevoegingen een onverwachte dimensie. Er is lucht en er is vrijheid; je kan overal naar toe.

Grote en kleine cirkels, hol en bol, transparantie, spiegeling, reflectie en absorptie wisselen elkaar af voor de aandacht. De cirkels manifesteren zich als zachte vormen. De kinderen worden ondergedompeld in een natuurlijke, opwekkende en sprankelende sfeer. Het beeld refereert aan een bloem of het lente-gevoel (Spring). Spring architecten deelt graag een bloemetje uit.

Bekijk dit bijzondere project op de website van Spring Architecten.