Dit zijn de 5 meest energieopwekkende stadskantoren van Nederland

Veel gebouwen in Nederland zijn vervuilend, ongezond voor mensen en niet inspirerend. Gelukkig zijn er voorlopers die wél durven te investeren in een leefbaar gebouw. Op 7 april 2016, tijdens het congres ‘Van stadskantoor naar stadshart’ heeft een panel van experts na inspraak van de deelnemers namens de nieuwe draai de 5 meest energieopwekkende stadskantoren van Nederland gekozen.

Vanwege hun maatschappelijke functie en verantwoordelijkheid zijn stadskantoren en gemeentehuizen een uitstekend voorbeeld waarbij de 5 elementen van energieopwekkende gebouwen (gezond, sociaal, duurzaam, circulair en slim) goed zijn toegepast. Uit 10 nominaties heeft het expertpanel de volgende vijf gebouwen gekozen:

1. Stadskantoor, Groningen
“Een slim gebouw waar ingezet is op een gezonde werkomgeving door toepassing van groen, maar ook door steeds het CO2-gehalte in de lucht te meten en zo de luchtkwaliteit op peil te houden. Ook is het gebouw nagenoeg energieneutraal.
2. Gemeentehuis Medemblik
“Een bankgebouw dat door het faillissement van DSB leeg zou komen te staan, biedt nu onderdak aan de gefuseerde gemeente Medemblik.”
3. Gemeentehuis Peel en Maas
“Een gebouw waarin de laatste technieken op het gebied van duurzaamheid zijn toegepast, waaronder een ijskelder. Daarnaast is het bestaande gebouw hergebruikt (hernieuwbouw), en zijn vele materialen geupcycled. Tevens is aangetoond dat het gebouw relatief makkelijk aan te passen is voor andere functies bijvoorbeeld als zorginstelling. Zo scoort het hoog op toekomstbestendigheid en aanpassingsvermogen.”
4. Stadskantoor Den Bosch
“Heeft een zeer aangenaam verblijfsklimaat en is toegankelijk op een menselijke maat. Daarnaast hebben zij ingezet op de volgende stap in het nieuwe werken.”
5. Stadskantoor Utrecht
“Is supergoed te bereiken met het openbaar vervoer, heeft maatregelen als driedubbel glas, zonnecollectoren, zonnepanelen en groene daken toegepast. Is tot en met de zesde verdieping vrij toegankelijk voor iedereen.“

Elk stadskantoor in de top vijf biedt iets unieks en scoort hoog op een of meer van de vijf elementen. Het panel roemt daarbij vooral de samenhang van de vijf elementen. Opmerkelijk is dat bij bijvoorbeeld het stadskantoor Utrecht gebruikers menen dat de productiviteit hoger is en bijvoorbeeld bij gemeente Molenwaard een verlaagd ziekteverzuim is. Dat is nader onderzoek waard!

Eervolle vermelding
De gemeente Molenwaard kreeg een eervolle vermelding, mede doordat de deelnemers aan het congres de andere invalshoek waardeerden. De gemeente wilde namelijk geen nieuw gemeentehuis laten bouwen, maar gaat uit van gemak voor de burger: ambtenaren komen voor burgerzaken bij de mensen thuis.

Eind juni wordt een winnaar gekozen, die de titel ‘Meest energieopwekkende stadskantoor van Nederland’ krijgt. Het publiek kan vanaf nu stemmen op zijn favoriet!

Foto stadskantoor Groningen door Ronald Tilleman.