Brede school Noordwijk aan Zee, nieuw baken in de wijk

De scholen Wakersduin en Zeehonk in Noordwijk aan Zee krijgen samen met kinderopvang Pinokkio nieuwe huisvesting. Voor de nieuwe Brede School Noordwijk werd een architectenselectie uitgeschreven. Het ontwerp van Topos i.s.m. Unity werd unaniem door de selectiecommissie gekozen als meest passende ontwerp voor deze opgave.

Het ontwerp refereert aan de unieke locatie dicht bij het strand en de zee. Binnen de afgeronde vormen vinden de nieuwe gebruikers hun eigen plek. Het hart van de school biedt enorm veel ruimte met een aula, een speellokaal en een multifunctionele ruimte. Er zijn korte lijnen naar de onderbouw en de kinderopvang. De middenbouw en bovenbouw van de school hebben een eigen entree op de verdieping. Daar bevindt zich ook de avontuurlijke daktuin met veel groen maar ook met pv-panelen waardoor er educatieve waarde aan wordt gegeven.

Door de positionering van de school blijft er veel ruimte voor een nieuw schoolplein. Het ontwerp voor dit plein, wat openbaar zal blijven, zal een product worden wat in samenwerking met de schoolkinderen en de buurt tot stand zal gaan komen. Een nieuwe gymzaal maakt integraal onderdeel uit van het ontwerp maar zal naar verwachting pas in 2030 gerealiseerd gaan worden. De school wordt medio 2023 in gebruik genomen.