Bartiméus Bosschool kiest voor stimulerend Schoolplein14

De Bartiméus Bosschool in Doorn heeft bijzondere speelvoorzieningen laten aanleggen voor haar leerlingen met een visuele beperking. In samenwerking met de Johan Cruyff Foundation is gekozen voor het concept ‘Schoolplein14’ waarbij grote lijnen en kleurvlakken de leerlingen uitdagen om meer te spelen en te bewegen.

Een belangrijke stimulans voor de leerlingen die vanwege hun beperking uit zichzelf lastiger ervaringen opdoen. Naast de felle kleuren en grote lijnen, zijn er ook ribbelstroken aangelegd ter markering van de start en finish van een atletiekbaan. Het stimulerende Schoolplein14 is aangelegd door Griekspoor, onder andere specialist op het gebied van markering en coating.

Buitenspelen belangrijk
Waar buitenspelen voor ieder kind belangrijk is, geldt dat voor de kinderen van de Bartiméus Bosschool nog nét iets meer. Bernadette Groothuis van De Bartiméus Bosschool te Doorn: “Buitenspelen is juist voor deze kinderen zo belangrijk, omdat zij vanwege hun visuele beperking uit zichzelf weinig ervaringen opdoen. Met Schoolplein14 bieden we onze leerlingen de mogelijkheid om meer en op andere manieren te bewegen in de pauzes, tijdens gymlessen en bij activiteiten zoals bijvoorbeeld tijdens de Koningsspelen. Met begeleiding kunnen zij samen met andere kinderen spelen en plezier beleven aan buitenspel.”

Speciale coating voor veiligheid en lange levensduur
De lijnen en kleuren zijn door Griekspoor aangebracht met een speciale coating dat een afgeleide is van de zelfontwikkelde Velocoat®. Deze formule zorgt voor de juiste stroefheid om gevaarlijke situaties bij regen en gladheid te voorkomen. Tevens is de coating slijtvast, waarmee een lange levensduur wordt gegarandeerd. Dat zijn enkele belangrijke kenmerken die ervoor zorgen dat Griekspoor al jaren nauw betrokken is bij de ‘Schoolplein14’-projecten van de Johan Cruyff Foundation.

Schoolplein14
“Buitenspelen zou een vak op school moeten zijn”, zei Johan Cruijff eens. Hierop bedacht de Cruyff Foundation een relatief simpele oplossing. Door de realisatie van een Schoolplein14 op basisscholen uit zowel het reguliere als speciale onderwijs stimuleert de Cruyff Foundation kinderen om samen te sporten en te spelen tijdens en na schooltijd. Frank Griekspoor, directeur-eigenaar van Griekspoor, beaamt deze uitspraak van Johan Cruijff: “Daarnaast hopen wij kinderen in het algemeen nieuwsgierig te maken naar de techniek die het maximale uit hun speel- en leefomgeving haalt en zo hun interesse te wekken voor een baan in de techniek.”

Met Schoolplein14 worden schoolpleinen weer aantrekkelijk gemaakt, door in samenwerking met de school en haar leerlingen lijnen en kleurvlakken (coatings) op de grond en muur aan te brengen. Enkele voorbeelden zijn een atletiekbaan, een speelcirkel of een goal op de muur. Op deze manier worden op natuurlijke wijze spelactiviteiten van kinderen gestimuleerd.