8.000 zonnepanelen voor scholen in Amsterdam Nieuw-West

Woensdag 20 december hebben 6 Amsterdamse schoolbesturen hun handtekening gezet onder het project ‘Zon op scholen in Nieuw-West’; een unieke samenwerking tussen primair en voortgezet onderwijs. Hiermee staat de afspraak dat maar liefst 34 scholen in Amsterdam Nieuw-West de komende jaren zo’n 8.000 zonnepanelen op hun daken laten aanbrengen. Het project verhoogt het totaal aantal zonnepanelen in Amsterdam met maar liefst 8 procent ten opzichte van 2016.

Initiatiefnemer Joke Middelbeek, bestuurder Stichting Westelijke Tuinsteden, is blij: ‘Door op deze schaal de handen ineen te slaan, besparen we niet alleen ontzettend veel geld, maar we benadrukken ook hoe belangrijk duurzaamheid is. En we geven een mooi voorbeeld voor de hele stad!’ De zonnepanelen leveren per jaar ruim 2 miljoen kWh aan schone zonnestroom, het equivalent van het verbruik van 640 huishoudens. Ze voorzien in bijna de helft van het totale elektriciteitsverbruik van de scholen.

HULP BIJ SUBSIDIEAANVRAGEN
De gemeente Amsterdam is enthousiast over deze ontwikkeling en ondersteunt de schoolbesturen met een projectleider. Deze heeft onder meer het project begeleid en de daken van de scholen laten onderzoeken op geschiktheid voor zonnepanelen. Ook ondersteunt hij bij het indienen van subsidieaanvragen. Scholen in Amsterdam kunnen lenen uit het Duurzaamheidsfonds, maar ook gebruik maken van de gemeentelijke regelingen voor Zon op Maatschappelijk Vastgoed en Stimulering Grote Zonprojecten.

SAMENWERKING PO EN VO
De totale kostenbesparing door de samenwerking wordt geschat op meer dan een half miljoen euro. Bijzonder aan het project is ook dat primair onderwijs en voortgezet onderwijs met elkaar samenwerken om de scholen in Nieuw-West te verduurzamen. Door de omvang van het project kunnen ook besturen die maar één school onder zich hebben, aansluiten en scholen waarvan het dak niet optimaal geschikt is voor zonnepanelen.
De betrokken schoolbesturen in deze samenwerking zijn: Amos, Asko Scholen, Esprit Scholen, SOVOP, Stichting Westelijke Tuinsteden en Zaam.