Nieuw Christelijk Lyceum Zandvliet verbindt stad met park

Het lijkt op het eerste gezicht een zeer geslaagde renovatie van een klassiek pand, maar het is toch echt het nieuwe gebouw van het trotse Christelijk Lyceum Zandvliet, dat naadloos aansluit bij de grandeur van veel panden aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag. En die prachtige doorkijk naar het Haagse Bos!

Rector Alphons den Heijer: “We zijn een kleinschalige en veelkleurige school met veel culturele en religieuze verscheidenheid. Onze leerlingen komen uit de randgemeenten, de wijken en binnenstad. Inmiddels ben ik hier vijf jaar rector, maar ooit begon ik mijn carrière hier als docent economie, dus ik ben teruggekeerd op het oude nest en mocht het traject van de nieuwbouw begeleiden. En dat was echt noodzakelijk, want we zaten in een oud gebouw uit de jaren ‘60 dat echt op was. Het klimaat en CO2-gehalte waren niet van deze tijd en de lokalen waren of te groot of te klein en we hadden geen buitenruimte of verblijfruimten. Maar het had wel een klassieke uitstraling, met aan de achterkant nog de uitbreiding uit 1925 van de oude villa Zandvliet, die hier ooit als buitenplaats aan de rand van het park stond. We stonden op de nominatie voor nieuwbouw en wilden per se op deze locatie blijven, omdat het een unieke plek is, vlakbij het Centraal Station en grenzend aan het grootste stadspark van Nederland. Deze plek is belangrijk voor ons imago, de bereikbaarheid en mobiliteit. Dat betekende sloop van de oudbouw en tijdelijke huisvesting aan de overkant, waar we voor anderhalf jaar een kantoor van EZ hebben omgebouwd tot een schoolgebouw.”

Tussen stad en bos
“We hebben voor DP6 als architect gekozen omdat zij een kwalitatief goed ontwerp hadden met veel aandacht voor duurzaamheid. Belangrijk was ook dat het ontwerp gericht was op de relatie met het park.” Architect Richelle de Jong licht toe: “Het begint allemaal met de plek tussen stad en bos, een poëtische plek met een bijzondere geschiedenis waar ‘Zandvliet’ haar naam aan ontleent. Om deze bijzondere kwaliteit te benadrukken wilden we doorzicht creëren vanaf de straat, dwars door de school naar het bos aan de achterzijde. Vervolgens moest er een grote sporthal in op een krappe binnenstedelijke kavel met weinig buitenruimte en een beperkte breedte. Doordat we de sporthal één verdieping hebben opgetild creëerden we die transparantie en konden we aan de boszijde een buitenplaats met vlonders inrichten. Uitdaging was ook om licht te brengen in
een compact gebouw. Naast de sporthal hebben we een atrium ontworpen, waaraan de studieruimtes zijn gelegd. De begane grond biedt ruimte voor de aula en soos. In de aula kun je theater maken en daar ligt ook het muzieklokaal. Kunstenaarscollectief Lust ontwierp een prachtig lichtkunstwerk in de aula. Het kunstwerk bestaat uit doorlopende woorden in ledverlichting, vlak in de wand van de aula verwerkt. De woorden worden gehaald uit een database die de school zelf kan vullen en kunnen refereren aan bijvoorbeeld de actualiteit of nieuwe woorden uit de Dikke Van Dale. Alphons knikt: “De buitenruimte aan het Haagse Bos noemen we ‘buitenplaats’, deze is verbonden met een bruggetje naar het Haagse Bos.”

Lees het volledige artikel in de komende edite van Schooldomein, vanaf 4 oktober op deze website.

Foto: Michel Kievits