Geslaagde inrichting ROC Friese Poort maakt het plaatje compleet

Maaike Veenstra van ROC Friese Poort en Marco Teeuwen van Ahrend hebben duidelijk een prettige werkrelatie opgebouwd. Ahrend is dan ook al jaren hofleverancier van de gebouwen van ROC Friese Poort. Het interview gaat over de inrichting van gebouw C, het laatst opgeleverde gebouw voor Zorg en Welzijn dat het BREEAM Excellent predicaat kreeg. Maar het volgende project komt er alweer aan: gebouw D voor Horeca, Economie, Zakelijke Diestverlening, Media, AVP en IT wordt aangepakt. Het gesprek gaat over beleving, kwaliteit en duurzaamheid.

ROC Friese Poort heeft een prachtige campus met enkele fraaie gebouwen aan de Splitting in Drachten. Het aantal studenten stijgt elk jaar weer, omdat het ROC een duidelijke ambitie heeft die ook vertaald is in de huisvesting: “En de verschillende opleidingen hebben een eigen profiel en gebouw op de campus, zodat ik elke dag vier
gebouwen moet openen en sluiten”, lacht hoofd facilitaire dienst Maaike Veenstra. “Maar het is een boeiende baan die nooit saai is, als je alleen al ziet wat er de afgelopen dertien jaar op deze campus is gebeurd. Zo zijn we nu bezig met de verschillende cateringconcepten, waarbij eigen mensen onder de regie van een externe cateraar onze restaurants runnen. Ahrend helpt ons de kantine van gebouwD opnieuw in te richten, waarbij de Foodhallen in Amsterdam onze inspiratiebron zijn. Er komt een voorzetwand en allemaal kraampjes erachter met koelwerkbanken, zodat studenten daar
real-life kunnen leren.”

Rookvrij plein
Marco: “Het is niet alleen het broodje dat je eet; het mes moet scherp zijn, je moet goed zitten en de bediening moet perfect zijn.” Maaike knikt: “Het gaat om de totale beleving;
we hebben net de job monitor score gehad, die de tevredenheid onder studenten meet. Dan zie je dat de meeste gebouwen op dienstverlening goed scoren, maar één gebouw wat minder. Klantvriendelijkheid en flexibiliteit zijn basiswaarden, dus daar moet je aan blijven werken. Je vindt bijvoorbeeld alleen een papierbak in de lokalen, maar geen prullenbak; er wordt niet gegeten en gedronken in de lokalen. Wanneer de schoonmaak
bekers in de papierbak vindt, komt dat via mij bij de opleidingsmanager. Die spreekt de betreffende docent er op aan. We hebben een rookvrij plein en dat was een hele klus; we hebben veertien dagen lang met tien man met gele hesjes rokers de drie rookruimten in gestuurd. We zijn nu een half jaar verder en het is een rookvrij plein geworden. Het is vaak een kwestie van herhalen en daarom willen we duurzaamheid in het lesprogramma borgen. Daar horen ook duidelijke gedragsregels bij.”

Lees het volledige artikel in de online editie van Schooldomein.