Volledige harmonie op het studieplein

In het studieplein van de Fontys Hogescholen in Eindhoven vallen opleiding, omgeving en interieur prachtig samen. Studenten maken op verschillende manieren gebruik van de ruimte op informele of juist meer formeel ingerichte plekken. Zo moet het zijn!

Fontys is met een deel van de opleidingen gehuisvest in de Witte Dame, een begrip in Eindhoven. “Vorige week hebben we nog stilgestaan bij 125 jaar Philips in Eindhoven”, vertelt Michel van der Zanden, als senior projectleider huisvesting bij Fontys verantwoordelijk voor de transformatie van de Witte Dame van een kantoornaar een onderwijsfunctie. “Ergens rond 1928 was er op deze plek aan de Emmasingel behoefte aan de uitbreiding van het fabrieksgebouw waar jonge vrouwen lampen konden maken. Dit gebouw is ontworpen door Dirk Roosenburg, de huisarchitect van Philips. Dit hele complex is begin negentiger jaren opnieuw ontwikkeld, inmiddels wordt hier onderdak gegeven aan cultuur gerelateerde bedrijven waaronder de bibliotheek, de GGD, de Design Academy en wij als Fontys.”

HRM en P
De aanleiding van het gesprek is de inrichting van een verdieping met Gispen en daarvoor praat ook businessmanager onderwijs Jeroen Verweij van Gispen mee. Michel legt uit: “We zitten hier vanaf 2014 omdat we meer ruimte nodig hadden voor de opleiding HRM en Psychologie (P). We begonnen op de tweede verdieping en het eerste deel van de derde verdieping en zijn vanaf november 2015 het tweede deel van de derde verdieping aan het transformeren. Naast de opleiding HRM&P van Fontys is hier nu ook FLOS; de lerarenopleiding Sittard met de minor taal en cultuur gehuisvest. Flos en HRM en P hebben hier hun thuisbasis met de tien extra gecreëerde onderwijsruimten. Door slim in te richten in goed overleg met Claartje ten Have van Gispen hebben we een vlekkenplan gemaakt, met extra kantoor- en vergaderfaciliteiten en een prachtig studieplein.”

Meedenken
“Van industrieel erfgoed naar onderwijsruimten transformeren levert een bijzondere opgave op, met beperkingen als de hoogte, de betonstructuur en een monumentenstatus, waardoor je altijd langs de gemeente moet. Dat kun je niet doen zonder een goede architect en een partij die meedenkt over de kwaliteit van het interieur en de ruimte als totaalconcept. We hebben gebruik gemaakt van het ritme van het gebouw. Iedereen vindt de harmonie tussen de wanden, vloeren en kleuren prachtig. Op beide verdiepingen zie je hetzelfde stramien van onderwijsruimten met lokalen en werkplekken, maar op de derde verdieping wilden we meer flexwerken en vind je een volledig nieuwe inrichting. Medewerkers die hier zouden komen werken waren eerst terughoudend tot ze het mooie studieplein zagen, met veel glas en een hoogwaardige
kwaliteit. Bovendien mochten ze meedenken over hun eigen inrichting. Door de variëteit van verschillende werkplekken werd de werkomgeving ook aantrekkelijk, met zithoeken gekoppeld aan de omgeving van het studieplein. De kantoren zijn aan de gangzijde van glas waardoor de docenten veel toegankelijker werden en de interactie met studenten makkelijker werd.”

Lees het volledige artikel in de online editie van Schooldomein.

Foto’s: Chris van Koeverden