Deltion College Zwolle is een dorp in een stad

Het is een bijzondere ervaring om in het Deltion College in Zwolle rond te lopen. 10.000 m² onderwijs- en praktijkruimten verbonden door een boulevard. Licht en lucht zijn overal en de diverse onderwijsgebieden zijn herkenbaar aan de verschillende kleuren, die weer allemaal op elkaar afgestemd zijn. Zo ook de Gerflor vloeren, die overal in het gebouw liggen.

Margon Voor de Poort is hoofd facilitaire zaken van de campus van het Deltion College: “Dan praat je over 14.000 studenten, 1.100 medewerkers en een vloeroppervlak van 10.000 m². En we groeien, waardoor we uitbreiden met een nieuw pand en nog een locatie in het Centrum van Zwolle hebben; het Sprint Lyceum. Vanaf 2007 trokken de her en der verspreide opleidingen het enorme gebouw in en in 2009 was het hele gebouw bemenst en begon de campus te bloeien. Het is natuurlijk bijzonder dat je vanuit allemaal buitenlocaties met elk een eigen identiteit naar één campus gaat, die uit verschillende gebouwdelen is opgebouwd. De boulevard is de verbindingsroute die dwars door het gebouw loopt en via de trappenzones alle gebouwdelen met elkaar verbindt. Door de manier waarop de opleidingen in gebouwdelen zijn georganiseerd voelt het als kleinschalig. Ontwikkelingen in de samenleving rond bijvoorbeeld domotica in de zorg pakken we hier snel op, omdat de studenten van techniek en zorg bij elkaar in de buurt zitten. Daardoor ontstaan ook de voorwaarden voor innovatie. Je ontmoet elkaar eerder.”

Tekst gaat door onder de foto’s

Keuze voor PVC
“Het onderwijs verandert continu en sommige keuzen moet je ervaren, zoals de keuzen voor de vloeren. We hadden op veel plekken vloerbedekking liggen, maar dat werkt niet goed. Het slijt sneller, je ziet er alles op en je moet het intensiever schoonmaken. De campus was uit een aantal typen vloeren opgebouwd, waaronder de Gerflorvloer. Veel vloeren hebben we nu gefaseerd vervangen door de pvc-vloeren van Gerflor. Inmiddels vind je Gerflor in 85% van het gebouw.“

Rayonmanager Geert Nijland knikt: “Jullie hebben vooral onze vloersoort Brazilia, die ook wat dikker is en akoestisch ook erg goed werkt. Deze vloer is ook multifunctioneel inzetbaar voor de omgeving.” “Over onze initiële prijs zijn we duidelijk”, legt Geert uit, “die ligt wat hoger dan gemiddeld maar verdien je binnen een paar jaar weer uit je exploitatie terug. We merken dat er vooral bij opdrachtgevers meer vraag naar onze vloeren is, omdat ze meer vanuit de exploitatie en het gebruik gaan denken. Een aannemer wil nog wel eens kiezen voor de oplossing met de laagste initiële aankoopprijs zonder de total cost of ownership te bekijken.”

Margon: “De kwaliteit blijft al tien jaar goed en de schoonmaakkosten lopen terug. Een belangrijk argument is ook dat je de vloer niet elk jaar hoeft te strippen en in de was te zetten, zoals bij andere typen vloeren. Dat kost telkens veel energie en geld.” Geert licht toe: “De levensduur kan bij normaal gebruik een gebouw mee. Mocht de levensduur op zijn, dan nemen we hem terug en wordt hij volledig gerecycled. Dat maakt onze vloeren duurzaam.” Margon reageert: “Duurzaam is voor mij vooral de levensduur. Jullie kleurenwaaier sluit mooi aan bij de huisstijl van Deltion en de vloeren van Gerflor hebben me nog nooit in de steek gelaten. Dus dat houden we graag zo.”

Lees het volledige artikel in de online editie van Schooldomein.