10 redenen om het scholencongres te bezoeken

Op donderdag 2 juni 2016 houdt Architectenweb in de Schouwburg Almere zijn tweede scholencongres rond de opgaven in de scholenbouw. Tien redenen waarom u dit scholencongres niet mag missen.

1. Laat u inspireren wat betreft de mogelijkheden om natuurlijk te ventileren, in de keynote van architect Aldo Vos van Broekbakema. In de Brede School in Lisse en Energy Academy Europe in Groningen combineert het bureau een hoge duurzaamheid met natuurlijke ventilatie. Het kan echt!

2. Trek lessen uit de deplorabele staat van veel installaties in scholen, in de lezing van adviseur binnenklimaat Froukje van Dijken van BBA Binnenmilieu. Het adviesbureau heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het binnenklimaat in Rotterdamse scholen. De grote opgaven die hierbij aan het licht zijn gekomen, worden in Rotterdam nu aangepakt.

3. Ontmoet collega-architecten, adviseurs, opdrachtgevers en leveranciers. Voor het congres hebben zich architecten aangemeld van onder meer De Zwarte Hond, Spring Architecten, Van Dongen-Koschuch, SVP Architectuur en Stedenbouw en Architecten aan de Maas. Ook zullen adviseurs aanwezig zijn van onder meer DGMR en ICSadviseurs.

4. Ontdek dat DBMO-contracten een weg uit de lage bouwbudgetten kunnen betekenen, in de lezing van huisvestingsadviseur Hanneke van Schijndel van Twynstra Gudde. Het adviesbureau heeft onlangs de realisatie van twee DBMO-scholen begeleid.

5. Leer welke mogelijkheden naoorlogse scholen in zich bergen, in de pitches van Serge Schoemaker, Korth Thielens en Studio Steenbruggen. Onder de paraplu van stichting Mevrouw Meijer maakten zijn alledrie een plan om een bestaande school in Haarlem grondig te renoveren. Van deze plannen worden er nu twee uitgevoerd.

6. Wordt bijgepraat over de nieuwste bouwproducten, die specifiek zijn ontwikkeld voor de scholenbouw door de sponsoren van het congres. Van speciale verven via nieuwe vloeren tot een nieuw, natuurlijk ventilatieconcept.

7. Krijg meer inzicht in de toekomst van het onderwijs, via de keynote van Maurice de Hond, mede-oprichter van de Steve Jobs Scholen. Wat betekent het om niet de klas, maar het kind centraal te zetten? En op welke manieren kan technologie niet alleen het kind, maar ook de leraar, op school ondersteunen?

8. Zie hoe de typologie van de school doorontwikkeld kan worden, in de lezing van architect Gianni Cito van Moke Architecten. De ontsluiting van lokalen kan soms ook van buiten, in klaslokalen kan soms ook een extra verdieping ingebracht worden. Het blijft mogelijk het schoolgebouw in zijn kern te herdenken.

9. Leer het kleurgebruik in schoolgebouwen te onderbouwen, in de lezing van kleurexpert Fabienne Bruyninckx, die onderzoek heeft gedaan naar de effecten van kleuren in scholen. Er zijn echt meer opties dan ‘geen kleur’ of ‘felle kleuren’!

10. Ontdek de opgaven in het hoger en universitair onderwijs, in de keynote van architect Joost Ector van Ector Hoogstad Architecten hierover. In zijn visie worden onderwijsgebouwen steeds minder vaak voor een bepaalde studierichting ontworpen, wat nieuwe strategieën vraagt van architecten.

Extra. Ervaar de onderwijsomgeving van de Schouwburg Almere, een ontwerp van het Japanse bureau SANAA, in een van de rondleidingen na afloop van het congres. Naast de theaterzalen met bijbehorende faciliteiten, wordt in het gebouw ook kunst- en cultuuronderwijs gegeven.

Kaarten bestellen

Voor architecten, adviseurs en opdrachtgevers
Architectenweb houdt Het Tweede Grote Scholencongres met als doel om de kennisuitwisseling rond het ontwerp van schoolgebouwen te stimuleren. Met het congres richten we ons op architecten, interieurarchitecten en andere ruimtelijk ontwerpers, maar ook op adviseurs en opdrachtgevers.

Wat betreft de maakindustrie is het congres exclusief toegankelijk voor de Partners van Architectenweb. Leveranciers in de bouw die het congres graag willen bijwonen, maar nog geen Partner zijn van Architectenweb, adviseren wij contact met ons op te nemen.

Themaperiode ‘Scholen’
Het Tweede Grote Scholencongres maakt deel uit van de themaperiode ‘Scholen’ die Architectenweb van half maart tot eind juni houdt. Het thema ‘Scholen’ wordt door de redactie van Architectenweb crossmediaal uitgewerkt, met een serie artikelen op Architectenweb.nl, discussies op social media zoals LinkedIn, twee ontbijten, een congres, en een speciale editie van Architectenweb magazine.

De themaperiode ‘Scholen’ wordt mede mogelijk gemaakt door TarkettEkotexRensonForboColorcoat by Tata SteelStrikolith en Falco.

Beeld: Ector Hoogstad – Zernikeborg (Visualisatie: WAX)